Les Jornades,
d’enguany, es dediquen especialment als
espais del vi. Les masies,els cellers, les barraques de vinya i les
cuines seran els protagonistes de les activitats que durant 5 diumenges de maig
i juny oferiran, de forma gratuïta, tot
un seguit de passejades, demostracions, tallers i concursos.
Tret de sortida per ales terceres jornades de la “La Vinya i el vi a Collserola”
El proppassat divendres 27 d’abril, a Can Coll, el centre
d’educació ambiental del Parc de Collserola, es va presentar la tercera edició
de les Jornades de “La vinya i el vi”. L’acte va estar a càrrec del regidor de
Cultura de l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès, Xavier Escura, el director
del Museu-Monestir de Sant Cugat, Lluís Campins, la representant de la
Cooperativa L’Olivera, encarregada de la gestió de Can Calopa, Rocío Sánchez,
el director del Museu de Cerdanyola, Joan Francés i la Cap d’Ús Públic i
Educació Ambiental del Consorci del Parc de Collserola, Isabel Raventós.
Les jornades van néixer fa quatre anys, mentre es preparaven,
entre els ajuntaments de Cerdanyola, de Ripollet i el Parc de Collserola, les
activitats per celebrar les Jornades Europees de Patrimoni. El 2010, es va
incorporar al projecte el Museu de Sant Cugat i l’any passat la Cooperativa
L’Olivera, que gestiona la vinya de Can Calopa de Barcelona, i en la present
edició s’ha afegit l’Ajuntament de Sant Feliu del Llobregat. I així, any rere
any, comptem anar ampliant el grup promotor fins acabar oferint unes jornades
en les quals estiguin representats els nou municipis amb territori al Parc de
Collserola.
Aquesta tercera edició es dedica, especialment, als espais
del vi. Les masies,els cellers, les barraques de vinya i les cuines seran
els protagonistes de les activitats que durant 5 diumenges de maig i juny
oferiran, de forma gratuïta, tot un seguit de passejades, demostracions,
tallers i concursos.
Obrirà el programa la xerrada “Els espais del vi: masies i
cellers” de l’arquitecte Joan Curós(diumenge 6 de maig al Claustre del Monestir de Sant Cugat) el qual
ha participat en la redacció del llibre “Masies que cal conèixer”. Tot seguit,
el diumenge 13 de maig, visitarem el projecte d’explotació de la finca de Can
Calopa de Barcelona de la mà de la Cooperativa L’Olivera que desenvolupa un
model de pagesia dedicada a l’agricultura d’implicació social. Els vins que
produeixen tenen, a més a més d’un reconegut prestigi, un valor afegit: son
vins amb ànima social!
El diumenge 20 de maig, serà la finca de Can Ferriol, a Sant
Feliu de Llobregat, la que acollirà, la passejada-descoberta de les barraques
de vinya que encara resten al municipi. Can Coll, obrirà les seves portes el 3
de juny per oferir diferents activitats entorn el món del vi i dels cellers.
Passejades a les vinyes, visites guiades a les instal·lacions vitivinícoles,
tallers on es podrà embotellar el vi de les darreres collites o es podrà fer un
vinagre personalitzat. I també activitats pels més petits.
Finalment, el diumenge 10 de juny, tancaran les jornades, les
activitats entorn “La cuina i els espais del vi a Cerdanyola” que es celebraran
al Museu de Ca n’Ortadó a Cerdanyola. Es podran visitar les masies veïnes que
encara conserven instal·lacions per elaborar el vi, es farà una demostració
sobre l’ utilitat del vi a la cuina i recordarem el costum de beure amb porró.
Estem ben segurs que entre totes aquestes activitats cadascú
podrà trobar allò que més li convingui!!