dilluns, 30 d’abril del 2012

3res Jornades la vinya i el vi a Collserola


Les Jornades, d’enguany, es dediquen especialment als  espais del vi. Les masies,els cellers, les barraques de vinya i les cuines seran els protagonistes de les activitats que durant 5 diumenges de maig i juny oferiran, de forma gratuïta,  tot un seguit de passejades, demostracions, tallers i concursos.

 

Tret de sortida per ales terceres jornades de la “La Vinya i el vi a Collserola”

El proppassat divendres 27 d’abril, a Can Coll, el centre d’educació ambiental del Parc de Collserola, es va presentar la tercera edició de les Jornades de “La vinya i el vi”. L’acte va estar a càrrec del regidor de Cultura de l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès, Xavier Escura, el director del Museu-Monestir de Sant Cugat, Lluís Campins, la representant de la Cooperativa L’Olivera, encarregada de la gestió de Can Calopa, Rocío Sánchez, el director del Museu de Cerdanyola, Joan Francés i la Cap d’Ús Públic i Educació Ambiental del Consorci del Parc de Collserola, Isabel Raventós.

Les jornades van néixer fa quatre anys, mentre es preparaven, entre els ajuntaments de Cerdanyola, de Ripollet i el Parc de Collserola, les activitats per celebrar les Jornades Europees de Patrimoni. El 2010, es va incorporar al projecte el Museu de Sant Cugat i l’any passat la Cooperativa L’Olivera, que gestiona la vinya de Can Calopa de Barcelona, i en la present edició s’ha afegit l’Ajuntament de Sant Feliu del Llobregat. I així, any rere any, comptem anar ampliant el grup promotor fins acabar oferint unes jornades en les quals estiguin representats els nou municipis amb territori al Parc de Collserola.

Aquesta tercera edició es dedica, especialment, als  espais del vi. Les masies,els cellers, les barraques de vinya i les cuines seran els protagonistes de les activitats que durant 5 diumenges de maig i juny oferiran, de forma gratuïta, tot un seguit de passejades, demostracions, tallers i concursos. 

Obrirà el programa la xerrada “Els espais del vi: masies i cellers” de l’arquitecte Joan Curós(diumenge 6 de maig  al Claustre del Monestir de Sant Cugat) el qual ha participat en la redacció del llibre “Masies que cal conèixer”. Tot seguit, el diumenge 13 de maig, visitarem el projecte d’explotació de la finca de Can Calopa de Barcelona de la mà de la Cooperativa L’Olivera que desenvolupa un model de pagesia dedicada a l’agricultura d’implicació social. Els vins que produeixen tenen, a més a més d’un reconegut prestigi, un valor afegit: son vins amb ànima social!

El diumenge 20 de maig, serà la finca de Can Ferriol, a Sant Feliu de Llobregat, la que acollirà, la passejada-descoberta de les barraques de vinya que encara resten al municipi. Can Coll, obrirà les seves portes el 3 de juny per oferir diferents activitats entorn el món del vi i dels cellers. Passejades a les vinyes, visites guiades a les instal·lacions vitivinícoles, tallers on es podrà embotellar el vi de les darreres collites o es podrà fer un vinagre personalitzat. I també activitats pels més petits.

Finalment, el diumenge 10 de juny, tancaran les jornades, les activitats entorn “La cuina i els espais del vi a Cerdanyola” que es celebraran al Museu de Ca n’Ortadó a Cerdanyola. Es podran visitar les masies veïnes que encara conserven instal·lacions per elaborar el vi, es farà una demostració sobre l’ utilitat del vi a la cuina i recordarem el costum de beure amb porró.

Estem ben segurs que entre totes aquestes activitats cadascú podrà trobar allò que més li convingui!!




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada