dilluns, 4 de juny del 2012

Els turons de Buda (Buda Hills), el Collserola de Budapest


En el marc del projecte Periurban Parks, que té com un dels objectius principals establir intercanvis tècnics entre els 14 socis gestors d’espais protegits periurbans de ciutats europees, ha tocat el torn de conèixer la gestió i protecció del paisatge muntanyós al costat de la capital d’Hongria, Budapest. Així doncs, a començaments del mes de maig el director gerent del Consorci del Parc de Collserola i altres membres de Fedenatur van fer una visita tècnica al Parc dels Turons de Buda on es va poder constatar que, tot i les diferències biogeogràfiques en relació amb la Mediterrània (Hongria pertany a la regió biogeogràfica panònica), els reptes i problemes a fer front són molt similars: barriades inserides dins l’espai protegit, alta freqüentació, etc. L’entorn paisatgístic de la ciutat de Budapest al cantó de Buda (marge dret del riu Danubi) té moltes similituds amb Collserola amb relació a Barcelona, ja que és un espai muntanyós que s’enganxa a la ciutat. Aquest espai natural, del qual cal destacar la presència d’importants coves, és un atractiu més d’aquesta bonica capital europea que té una població molt similar a la de Barcelona.  

La zona protegida no es diu parc sinó “Àrea de paisatge protegit” i té una superfície de 10.528 ha. Els objectius principals són preservar els valors únics botànics, zoològics i geològics d’aquestes muntanyes boscoses per mantenir el complex paisatge de boscos i àrees obertes intactes mitjançant la prevenció de les construccions de la zona. L’objectiu, doncs, és mantenir aquest cinturó verd que funciona com el pulmó de la capital prop de Budapest.

Atès que aquesta àrea forma part del Parc Nacional Danubi – Ipoly (60.134 ha, creat l’any 1997), la gestió forma part de la Direcció del Park Nacional (Danube – Ipoly National Park Directorate), que té així al seu càrrec la zona central d’Hongria, la més poblada i industrialitzada. Hi ha en total 8 àrees de paisatge protegit i 32 àrees naturals protegides.

A Hongria (93.000 km2 i 10 M d’habitants), a banda d’aquesta organització, hi ha altres organitzacions regionals de l’Estat que tutelen la protecció dels espais naturals fins a cobrir un total de 880.000 hectàrees.

La visita als Turons de Buda va precedir la 9a trobada del projecte Periurban Parks que es va fer a Kosice, la segona ciutat d'Eslovàquia (300.000 habitants). En aquesta visita també vàrem poder comprovar la protecció dels paisatges i ecosistemes del territori muntanyós al voltant d’aquesta ciutat, que tot i tenir unes dimensions més modestes que Barcelona i Budapest, i per tant uns impactes molt menors, té uns objectius molt ambiciosos i una gran qualitat en la protecció.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada