dimecres, 6 de juny del 2012

Recuperació ambiental del tram baix de la riera de Sant Just Desvern



L’empresa Aigües Ter-Llobregat (ATLL), a iniciativa de l’Ajuntament de Sant Just Desvern i del Consorci del Parc de Collserola, està concloent un projecte de restauració paisatgística i ambiental de l’espai que va quedar afectat a la part baixa de la Vall de Sant Just, a causa de les obres per a la connexió de les xarxes d’abastament d’aigua potable del Ter i el Llobregat. Aquesta connexió lliga el dipòsit de la Fontsanta, a Sant Joan Despí, i el dipòsit de Trinitat Vella a Barcelona per mitjà d’una canonada. A l’arribar a Collserola, és en aquesta part baixa de la vall on es va obrir l’embocadura del túnel (6 m. de diàmetre)i es va instal·lar la tuneladora per perforar Collserola en un trajecte de 15 quilòmetres.

L’espai on s’està actuant se situa entre el pont de Can Mèlic i la zona industrial de Sant Just (ITV).

Les actuacions han consistit en el cobertura de la galeria d’accés al túnel amb un forjat que queda cobert de terra i vegetació de manera que s’integra paisatgísticament al conjunt de la vall, la reconfiguració topogràfica de la zona, la restauració i configuració de la llera de la riera amb uns murs d’escullera que canalitza l’aigua. Fruit de les obres del túnel s’ha generat un flux permanent de drenatge provinent de les aigües freàtiques que genera un cabal considerable. També s’ha procedit a la revegetació de l’entorn amb arbres i arbusts.
Tot i que aquesta àrea està qualificada de sòl verd urbà, amb aquesta actuació esdevé un àmbit forestal obert que té un rol molt important en actuar com a tampó entre la zona urbana i el Parc.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada