dimecres, 19 de setembre del 2012

Ocells de Pas




La campanya de seguiment de la migració de rapinyaires arriba a la seva 24ª edició. Va començar el 2 de setembre i finalitza el 7 d’octubre. El moment àlgid, amb més observacions, s’espera durant la segona quinzena de setembre

Amb l’arribada del mes de setembre s’inicia una nova campanya d’observació d’ocells rapinyaires i planadors al Parc. Al començament de la tardor, els ocells migradors deixen les àrees de cria del centre i nord d’Europa per a anar a passar els mesos d’hivern a zones més càlides, on troben l’aliment més fàcilment. Es desplacen seguint vies migradores ben definides i utilitzant els corrents tèrmics que els mantenen en l’aire –i els hi faciliten el desplaçament. Això els permet fer grans distàncies sense una despesa energètica excessiva. Des del Turó de la Magarola, una talaia privilegiada, es poden veure els que segueixen la ruta anomenada “via litoral de migració”. Aligots vespers, àligues marcenques o xoriguers són algunes de les espècies que es poden observar aquests dies des de la Serra.
Durant tota la campanya dos ornitòlegs experts fan l’enregistrament de les observacions i atenen els ciutadans que s’hi acosten. Així la campanya acompleix alhora dos objectius: primer el científic i segon el divulgatiu. La campanya pretén fer partícep a la ciutadania d’aquest espectacle de la natura i de la necessitat de conservació d’espais com Collserola, així com d’altres espais naturals protegits utilitzats per les aus durant el seu llarg viatge.
Des del 2005 l’estació de la Magarola forma part del projecte PERNIS: una xarxa de punts d’observació de la migració que coordina l’Institut Català d’Ornitologia. L’objectiu d’aquest projecte és conèixer les característiques del pas migratori dels rapinyaires, així com d'altres migrants diürns que travessen el territori català.
Al web del Parc podeu consultar les dades, actualitzades a diari, de les espècies observades.
Finalment, us convidem a participar el 7 d’octubre, l’últim dia de campanya, a la “Festa dels Ocells” que celebrarem al Centre d’Educació Ambiental Can Coll.


Adreces d’interés:

Pàgina de l’Institut Català d’Ornitologia: www.ornitologia.org

Recull de les dades i dels materials editats de la campanya: www.parcnaturalcollserola.cat/pages/des-de-la-magarola

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada