dimecres, 19 de setembre del 2012

Ocells de Pas




La campanya de seguiment de la migració de rapinyaires arriba a la seva 24ª edició. Va començar el 2 de setembre i finalitza el 7 d’octubre. El moment àlgid, amb més observacions, s’espera durant la segona quinzena de setembre

Amb l’arribada del mes de setembre s’inicia una nova campanya d’observació d’ocells rapinyaires i planadors al Parc. Al començament de la tardor, els ocells migradors deixen les àrees de cria del centre i nord d’Europa per a anar a passar els mesos d’hivern a zones més càlides, on troben l’aliment més fàcilment. Es desplacen seguint vies migradores ben definides i utilitzant els corrents tèrmics que els mantenen en l’aire –i els hi faciliten el desplaçament. Això els permet fer grans distàncies sense una despesa energètica excessiva. Des del Turó de la Magarola, una talaia privilegiada, es poden veure els que segueixen la ruta anomenada “via litoral de migració”. Aligots vespers, àligues marcenques o xoriguers són algunes de les espècies que es poden observar aquests dies des de la Serra.
Durant tota la campanya dos ornitòlegs experts fan l’enregistrament de les observacions i atenen els ciutadans que s’hi acosten. Així la campanya acompleix alhora dos objectius: primer el científic i segon el divulgatiu. La campanya pretén fer partícep a la ciutadania d’aquest espectacle de la natura i de la necessitat de conservació d’espais com Collserola, així com d’altres espais naturals protegits utilitzats per les aus durant el seu llarg viatge.
Des del 2005 l’estació de la Magarola forma part del projecte PERNIS: una xarxa de punts d’observació de la migració que coordina l’Institut Català d’Ornitologia. L’objectiu d’aquest projecte és conèixer les característiques del pas migratori dels rapinyaires, així com d'altres migrants diürns que travessen el territori català.
Al web del Parc podeu consultar les dades, actualitzades a diari, de les espècies observades.
Finalment, us convidem a participar el 7 d’octubre, l’últim dia de campanya, a la “Festa dels Ocells” que celebrarem al Centre d’Educació Ambiental Can Coll.


Adreces d’interés:

Pàgina de l’Institut Català d’Ornitologia: www.ornitologia.org

Recull de les dades i dels materials editats de la campanya: www.parcnaturalcollserola.cat/pages/des-de-la-magarola

dijous, 13 de setembre del 2012

EL BUIDAT PERIÒDIC DEL PANTÀ DE VALLVIDRERA




Per tal de minimitzar l’impacte que tenen sobre l’ecosistema les poblacions d'espècies introduïdes, a principis del mes de juliol es va procedir al buidatge del Pantà de Vallvidrera. Alhora, i per primera vegada des que es va recuperar la làmina d'aigua del pantà (2003), es van recollir els llots del fons. Durant el mes d'octubre està previst que el pantà torni a recuperar el seu aspecte habitual


Un dels principals objectius de la recuperació del Pantà de Vallvidrera i del seu àmbit va ser la consolidació d’un hàbitat aquàtic per a les poblacions amfibis de la Serra. Actualment s’hi poden trobar deu espècies d’amfibis de les quinze que viuen a Catalunya. És per tant un paratge de gran riquesa en aquest grup d’animals que, per la seva fragilitat i perill d’extinció, estan protegits per llei.

La conservació d’aquesta població està fortament amenaçada per la presència d’espècies invasores com la tortuga de florida (Trachemmys scripta), la gambúsia (Gambusia holbrooki), el cranc americà (Procambarus clarkii) i últimament el dojo o misgurn (Misgurnus anguillicaudatus). Aquestes espècies estan afectant seriosament l’equilibri ecològic d’aquest ecosistema aquàtic. Per exemple, les gambussies són molt voraces i s’alimenten, a més d’invertebrats, dels ous i dels capgrossos dels amfibis, fet que comporta una reducció molt considerable de les poblacions.

L’impacte que generen aquestes espècies és tant important que la gestió dels valors naturals del pantà ha d’incloure el buidatge periòdic de l’aigua que conté, a fi d’eliminar, o almenys tenir sota control, la població d’ espècies introduïdes. La Societat Catalana d’Herpetologia, impulsora de la recuperació del pantà per afavorir els amfibis, tutela l’estat de les poblacions i recomana les actuacions necessàries per aconseguir recuperar-les i estabilitzar-les.

Aprofitant el procediment de buidat, aquest any s’han realitzat treballs de recollida dels llots del fons. Els objectius d’aquests treballs han estat per una banda, retornar la capacitat hídrica del pantà, i per l’altre, reduir una altre espècie invasora que afecta a l’ecosistema, la falguera aquàtica Azolla filiculoides. Aquesta espècie redueix l’oxigen de l’aigua i incideix molt negativament en el desenvolupament de les comunitats vegetals així com dels animals que hi viuen.

Aquest buidat no s’ha de considerar com un fet perjudicial per a l’ecosistema del pantà ja que les espècies d’amfibis , així com les d’invertebrats i de vegetals aquàtics del pantà, estan adaptades als assecaments propis de l’estiu, típics dels espais humits mediterranis.