divendres, 11 de maig del 2012

Les masies del Parc a la 4ª Fira agrícola de Collserola

 Al Parc de Collserola hi ha censades 152 masies de les quals 65 tenen activitat agrícola, 60 són residencials o equipaments i les 30 restants estan en desús o abandonades.


Dins del programa d’activitats de la 4ª Fira agrícola de Collserola que es va celebrar el proppassat diumenge 29 d’abril, a Vallvidrera, es trobava la taula rodona “El passat, present i futur de les masies de Collserola” que va comptar amb la participació d’un representant del Consorci del Parc Natural de Collserola, Ton Ardevol, projectista i responsable de la restauració de la masia de Can Coll.

El debat es va centrar en la convivència de les diferents activitats que duen a terme les masies de Collserola amb el particular entorn del Parc. Aspectes com la conservació de la biodiversitat, l’activitat agrícola, la utilització d’aquestes com a equipaments per part de l’administració pública..., van focalitzar les intervencions.

L’aportació del representant del Consorci va girar al voltant de la recuperació i restauració de la masia de Can Coll, ubicada al terme de Cerdanyola del Vallès i actual centre d’educació ambiental del Parc de Collserola. La masia que data del segle XV i té 236 ha (és la finca més gran dins del perímetre del Parc) és de titularitat pública des de 1987. El 1988 va iniciar la seva activitat com a centre d’educació ambiental amb un programa educatiu adreçat a escoles i altres centres d’ensenyament. El precari estat de conservació que presentava va conduir a la seva restauració i l’any 1992 va obrir les seves portes amb una nova oferta que incloïa l’exposició permanent sobre el món rural “L’home i el medi”. Les obres de restauració van recrear en les diferents plantes de la masia èpoques passades, tant en el mobiliari com en la funció de les estances. Així a la planta baixa es recreà el món rural del segle XVII, incloent una bona mostra d’explotació vitivinícola, a la planta primera va prevaldre el caràcter de vil·la senyorial del segle XIX. Les golfes es van dedicar a sala d’actes i estances per a les activitats escolars. En l’actualitat es conreen prop de 4 ha a banda dels horts, i la resta de la finca és forestal. Més de 30.000 persones, entre alumnes i visitants de diumenge, visiten Can Coll cada any. 

La resta de components de la taula, representants de masies amb diferents activitats van exposar les diverses  funcions que els masos realitzen al parc. Des de projectes col·lectius rural-urba com Can Masdeu, projectes d’autogestió, cooperatives agràries, explotacions agrícoles, etc.




Can Coll, a Cerdanyola del Vallès

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada